Geplaatst op

Hoe verhelp je een verzakking van hek of schutting?

Verzakking van hek of schutting

Wil je weten hoe je de verzakking van een schutting of hekwerk kan verhelpen? Lees dan verder. Ten eerste is het natuurlijk erg vervelend. Grond kan verzakken afhankelijk van de bodemsoort omdat sommige soorten bodem minder stevig en stabiel zijn dan andere. Ook de droogte van de afgelopen jaren door klimaatverandering heeft er invloed op. Wist je dat het zelfs van invloed is op de fundering van heel wat huizen in Nederland? Voornamelijk veen- en kleigronden verzakken als gevolg van deze verdroging.

De ene bodemsoort verzakt dus sneller dan de ander. Maar er zijn meer redenen waarom het kan verzakken, dat gebeurd sneller wanneer er geen betonnen fundering gebruikt is of wanneer het heftig en langdurig heeft geregend. Ook kan een hek nogal eens verzakken in een nieuwe tuin waar de grond nog niet ingeklonken is. 

Wellicht staat er al vele jaren een schutting en is het hout ondergronds aan het rotten. Hierdoor lijkt het er misschien op dat een schutting verzakt, terwijl ondergronds het hout verrot blijkt.

Voorkomen is beter dan genezen: dit geldt natuurlijk altijd, maar een goede basis waar je bij het plaatsen meer tijd in steekt kan later problemen voorkomen. Het verhelpen van een verzakking kost meer tijd dan wanneer er eerder meer tijd in de fundering was gestoken. Al moet gezegd worden: een verzakking voorkomen lukt niet altijd helemaal. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat een omheining verzakt. Het allerbelangrijkste is door de fundering goed uit te voeren.

Uitgedroogde grond

Natte grond

Fundering houten schutting

Funderen van een schutting is meestal niet nodig met beton als fundering wanneer de ondergrond goed afgewaterd is en niet verzakt. Er wordt ook wel eens gezegd dat het water wat in het beton achterblijft zelfs de houten palen kan aantasten, wat de levensduur nadelig kan beïnvloeden. Hier zijn de meningen over verdeeld. Werk de delen van de palen welke ondergronds komen, bij met een goed dekkend materiaal tegen vocht zoals teer. Dat zorgt voor een langere levensduur van de palen. Zet je een poort? Gebruik dan zowel een dekkend materiaal als beton om het gewicht van de poort op te vangen. Bij een hoogte van de schutting van circa 2 meter, dienen de palen ongeveer 60 centimeter de grond in te gaan. Meet een en ander van tevoren goed af en zorg ervoor dat de schuttingdelen altijd vrij staan van de ondergrond. Dat voorkomt dat deze niet continue in contact met vocht staan en gaat rot tegen.

Fundering stalen hekwerk

Omdat stalen palen een kleiner dragend vlak hebben dan houten palen voor de schutting, adviseren we hierbij altijd (snel)beton te gebruiken. Zet deze vast met circa 1 zak snelbeton à 25 kilo per paal. De palen komen altijd circa 55-60 centimeter diep de grond in, maar zorg ervoor dat het hekwerk wel wat vrij staat van de ondergrond. Zet ook de palen van een stalen poort altijd van in het (snel)beton, om het gewicht van de poort goed te kunnen dragen.

Verhelpen van een verzakking bij schutting

Een verzakkende schutting of poort is soms lastig te herstellen, maar wel de moeite als het nog niet lang geleden geplaatst is. In dat geval is er waarschijnlijk nog geen sprake van ondergrondse rot van de palen. Er zit in dit geval maar één ding op: schroef de delen welke verzakt zijn los. Dus, haal de palen, schuttingdelen etc. zelf los. 

  1. Trek de palen uit de grond, of graaf deze uit. 
  2. Bekijk of de palen nog in orde zijn, indien nodig kan je ze nu nog bijwerken met nieuw dekkend materiaal tegen vocht. Zijn de palen niet meer in orde? Haal dan nieuwe palen en zet de oude niet meer terug in de grond, anders verzakt namelijk de schutting binnen no-time weer.
  3. Vul de onderkant op met wat grind voor een beter afwatering, stamp het grind aan tot een niveau dat de palen gelijk zullen staan met de rest van de schutting.
  4. Zet de eventueel nieuwe palen waterpas terug en vul de zijkanten weer op met zand en stamp dit goed aan.
  5. schroef de schuttingdelen weer vast aan de palen, waarbij het nodig kan zijn om deze op een ander punt vast te schroeven omdat ze anders dol draaien waar de schroeven eerder vast zaten. Gebruik bij voorkeur nieuwe schroeven. Nu kan de schutting er weer een tijd tegenaan!

Verhelpen van een verzakking bij hekwerk

Is het hekwerk écht aan het verzakken of is het hooguit wat minder recht gaan staan? Als het minder recht is gaan staan kan je de palen rondom wat uitgraven en het hek met wat kracht verplaatsen en de ruimte opnieuw bij storten met beton. Lukt dat niet? Geen probleem, volg dan deze stappen op:

  1. Schroef de palen los van de stalen matten. 
  2. Vaak zitten de matten vast met verzinkte schroeven of M8 moeren. Aangezien je deze er nu uit schroeft is het beter om even nieuwe te halen om het hekwerk straks opnieuw te bevestigen. Dit is omdat je waarschijnlijk de zinklaag aan de buitenzijde beschadigd en deze nu eerder zullen roesten.
  3. Haal de palen uit de grond. Zitten deze vast met beton? Graaf ze dan helemaal uit of bik het beton weg.
  4. Zorg dat het gat ongeveer 30x30cm is. Vul dit gat bij voorkeur op met (snel)beton totdat je de paal er weer op gelijk niveau in kan zetten met de andere palen van het hekwerk. Oftewel: zorg voor een plateau aan beton op circa 55-60 cm onder de grond. Je maakt dit plateau omdat zodat het hekwerk wat meer draagkracht heeft en in de toekomst minder snel verzakt.
  5. Zet de palen er op de juiste afstanden weer waterpas in en vul deze aan met snelbeton.
  6. Zet de matten er weer opnieuw in, en het hekwerk staat weer!

Valt de schutting of het hekwerk niet meer te redden?

Hopelijk weet je nu hoe je een verzakking van hek of schutting kan voorkomen. Als dit niet lukt is het vervelend, maar soms is het gewoon “op” en tijd voor een nieuwe afrastering. Hekwerktip.com kan je hiermee helpen. Bekijk onze website en kies een hekwerk of schutting naar jouw voorkeur. Bij vragen staan we voor je klaar.

Benieuwd naar de bodemsoort in jouw omgeving? Hier is een handige kaart te vinden van bodemsoorten in Nederland.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn