Hoe onderhoud ik een schutting?

Een schutting zal een stuk langer mee gaan door deze te beitsen. Dit geldt voor alle houten onderdelen van zowel de houten-betonschuttingen en de volledig houten schuttingen. Bij voorkeur wordt dit al gedaan voorafgaand aan het plaatsen. Dit verlengt de levensduur met vele jaren en de kleurechtheid zal langer behouden blijven. Gebruik hiervoor een (schutting-) buitenbeits.

Zorg ten tweede er altijd voor dat de schutting volgens de montagehandleiding geplaatst wordt. Hierbij is het vooral belangrijk dat de houten schuttingdelen niet op een ondergrond zoals zand of gras rusten, maar er nog ruimte vrij blijft. Op deze manier is het hout minder vatbaar voor mos, rot en schimmelvorming.

 

Schutting beitsen advies

Kan een schutting meteen gebeitst worden?

Bij een net nieuwe schutting waarbij het hout nog niet bewerkt is, kan direct gebeitst worden. Bij een houten schutting die al even staat en waarbij bijvoorbeeld eerder verf of beits gebruikt is, is het nodig de buitenzijde op te schuren om zo van aanslag, verf of beits vrij te maken.

Wat is er nodig voor het beitsen van een schutting?

Afhankelijk van de situatie met een nieuwe of bestaande schutting, zijn de volgende onderdelen nodig voor het beitsen van een schutting:
  • Buitenbeits (schuttingbeits)
  • Schuurpapier of schuurmachine (om op te schuren in het geval van niet-nieuwe schuttingdelen)
  • Kwast
  • Afdekfolie

Hoe beits ik een schutting?

Zorg ervoor dat het beitsen gebeurd in een situatie waarbij het niet gaat regenen. Houd altijd rekening met de specifieke instructies van de geleverde beits. Schuur indien nodig het schuttingdeel wanneer deze niet nieuw of eerder gebeitst/geverfd is en maak deze hierna stofvrij. Leg het schuttingdeel buiten op de afdekfolie. Beits nu met de kwast de schuttingdelen en herhaal dit minstens nog één keer nadat de beits opgedroogd is. Beits voor een nog betere bescherming de delen drie keer.