Plaatsen van een schutting

In deze stap-voor-stap handleiding wordt uitgelegd hoe u een schutting monteert. Het plaatsen van een schutting is zelf te doen, al adviseren we wel om met twee personen aan de slag te gaan.

Lees voor het monteren van een poort de montagehandleiding voor het plaatsen van een poort door

Voorbereiding: benodigde materialen

Naast de complete set voor een houten schutting zijn er een aantal materialen nodig om de schutting te plaatsen. We adviseren de volgende materialen te gebruiken, waarbij de onderdelen met (tip) handig, maar niet noodzakelijk zijn.

 • 1x zak 25kg snel beton per paal (tip voor extra stevigheid)
 • Palenrammer of grote rubber hamer
 • Cirkelzaag of zaag
 • Een decoupeerzaag (bij op maat maken hekwerk)
 • Een grondboor (tip)
 • Een slang-waterpas (tip)
 • Een schop
 • Een metselkoord (bij voorkeur) of een touw, in de lengte van het hekwerk +1 meter
 • Houten stokken om touw aan te bevestigen, -/+ 40cm hoog
 • Een rolmaat
 • Een stift of potlood
 • Een waterpas
 • Werkhandschoenen
 • Accu boormachine
 • Accu schroefmachine
 • Houtboor 3mm
 • Bitset voor schroefmachine
 • Impregneermiddel
 • Blokkwast

Stap 1: het bepalen of de tuin afloopt

Omdat de meeste tuinen aflopen is het handig om te weten hoeveel dit is. Zorg er eerst voor dat over de gehele lengte waar gewerkt wordt, ruimte vrij gemaakt wordt en de grond vrij is van planten. [afbeelding toevoegen]

Bij de afscheiding plaatsen we de schuttingdelen namelijk altijd waterpas, waarbij het kan dat deze hoger of lager liggen dan het volgende deel. Dit is afhankelijk van het wel of niet aflopen van de tuin. We adviseren om bij een afloop per zijde waar de schutting komt van meer dan 5 centimeter, de schuttingdelen te laten verspringen. [afbeelding toevoegen]

Om te controleren of de tuin afloopt, wordt de slang-waterpas gebruikt. Plaats de twee einden aan beide uiteinden. Vul hiervoor de slag met water, met beide uiteinden naar boven toe aflopend. Nu kan bekeken hoeveel het ene punt met water hoger of lager ligt dan de ondergrond. Markeer beide punten op bijvoorbeeld de muur met een potlood, of op een stuk hout. Doe dit voor alle zijdes waar deze schutting geplaatst zal worden.

Stap 2: het zetten van de eindpalen aan huiszijde

We beginnen met het plaatsen van de houten eindpalen aan huiszijde. Is dit niet van toepassing? Ga dan naar de volgende stap.

Kort de eindpalen welke aan huiszijde komen met de cirkelzaag af tot 185 centimeter, deze plaatsen we namelijk niet in de grond maar tegen het huis aan. De reden hiervoor is dat de fundering van huizen in veel gevallen anders onder de grond in de weg zal zitten. Kort dus alleen de palen in toot 185cm welke aan het huis bevestigd worden, doe dit niet bij de rest!

Boor twee gaten in de bakstenen van het huis, op een hoogte van 50 centimeter en 150 centimeter, loodrecht boven elkaar. Boor op dezelfde hoogte de gaten in de schutting. Bevestig de palen met plug en schroef door de palen heen in de muur. Zorg met waterpas dat deze recht staat. [afbeelding toevoegen]

Nu gaan we aan de slag met de palen zelf. Werk alle resterende palen met houtbeits en blokkwast 85 centimeter aan één zijde bij zodat deze kant beter beschermd zal zijn tegen water en houtrot. Er blijft 185 centimeter onbehandeld hout over, dat deel zal boven de grond komen.

Voor het plaatsen van de eindpalen (en alle andere) zijn er nu twee opties: 1) plaatsen zonder fundering van snelbeton, of 2) plaatsen met snelbeton. We adviseren om voor de tweede optie te gaan en het snelbeton te gebruiken. Dit zal de palen steviger in de grond zetten. In de loop der tijd zal een gefundeerde schutting op deze manier altijd steviger staan dan een niet gefundeerde schutting.

Stap 3: plaatsen van eindpalen in de tuin

Eerder hebben we gecontroleerd of de tuin afloopt of niet. Loopt de tuin af en laat u de schutting verspringen? Dan zullen de palen niet op gelijke hoogte gemonteerd worden. Wordt de schutting op gelijkte hoogte gemonteerd? Houdt dan aan alle uiteinden dezelfde hoogte aan, eerder weergegeven met behulp van potlood op muren of stukken hout.

Begin met een schop een gat van 30×30 centimeter te graven op de locatie van de eindpaal in het geval de palen ook vastgezet worden met snelbeton. Graaf de rest door met behulp van de grondboor, tot 85 centimeter onder het maaiveld. Zet met behulp van de palenrammer/rubberen hamer de palen in de grond en houd 185 centimeter over aan de bovenzijde. Controleer met een waterpas of de paal kaarsrecht staat. Giet nu 20 centimeter droog snelbeton in het gat van 30×30 centimeter rondom de paal en vul met de juiste hoeveelheid water. Houd de paal loodrecht met de waterpas tot het snelbeton droog is. [afbeelding toevoegen]

Stap 4: plaatsen tussenpalen en schuttingdelen

Span tussen de stevig geplaatste houten eindpalen het touw of metselkoord. Dit houden we aan om één lijn te volgen voor het plaatsen van alle tussendelen.

Plaats de eerste paal naast een eindpaal op dezelfde manier als bij stap 3 omschreven. Houd hierbij het gespannen touw aan om in een lijn door te werken.

Nu kunnen de schuttingdelen geplaatst worden aan de palen. Boor hiervoor twee gaten voor met een boor van 3mm in de palen zelf, op een hoogte van 25 centimeter vanaf de onderkant, 100 centimeter van der onderkant en 25 centimeter van de bovenzijde. Doe dit exact in het midden van de paal aan de kant waar het schuttingdeel zal komen. Plaats hier nu de schuttinghouders. De gaten komen in het midden om ook de schuttingdelen zo goed mogelijk in het midden uit te lijnen. [afbeelding toevoegen]

Plaats nu de schuttingdelen aan de schuttinghouders, boor bij douglas hout het hout ook voor met een 3mm boor op de plaatsen waar de schuttinghouders komen. Bij grenen hout is dit niet noodzakelijk.

Werk nu paal en schuttingdeel stap voor stap door waarbij de schuttinghouders net wat verspringen aan iedere kant van de paal. De schroeven in de houten palen komen anders tegen elkaar aan. [afbeelding toevoegen]

Het komt waarschijnlijk voor dat het laatste schuttingdeel van de nieuwe omheining op maat gemaakt zal moeten worden. Maak het laatste schuttingdeel op maat indien nodig en bevestig deze zoals de overige panelen. [afbeelding toevoegen]

Stap 5: Geniet van de houten schutting!

De klus is geklaard! Geniet van uw nieuwe schutting. Bent u tevreden over het resultaat? We ontvangen graag foto’s van geplaatste schuttingen, stuur dan een mail naar info@hekwerktip.com (en vermeld ook even of we deze eventueel mogen gebruiken op onze site).