Plaatsen van een hout-betonschutting

In deze handleiding nemen we u stap-voor-stap mee hoe u een hout-betonschutting set monteert. We adviseren hierbij om met twee personen aan de slag te gaan, vanwege het gewicht van de onderdelen. Het beitsen van schuttingdelen wordt hier niet besproken, mocht u dit willen doen dan is het handig dit voorafgaand aan de plaatsing te doen.

Voor het monteren van een poort, adviseren we de handleiding voor het plaatsen van een poort door te nemen.

Douglas hout beton schutting in tuin met gras en bomen achterin

Voorbereidingen: de benodigde materialen

Naast een complete set voor hout-betonschutting, zijn er verschillende materialen nodig om de afscheiding te monteren. Hieronder volgt een lijst met benodigde materialen, waarbij de onderdelen met (tip) aangegeven aanbevolen maar geen must zijn om het monteren succesvol af te ronden.

 • 1x zak 25kg snel beton per paal
 • Steenzaag (bij op maat maken, nodig voor onderplaat)
 • Een decoupeerzaag (bij op maat maken, nodig voor schuttingdeel)
 • Een grondboor (tip)
 • Een slang-waterpas (tip)
 • Een schop
 • Een metselkoord (bij voorkeur) of een touw, in de lengte van het hekwerk +1 meter
 • Enkele (houten) stokken van circa 40cm hoog
 • Een rolmaat
 • Een stift of potlood
 • Een waterpas
 • Werkhandschoenen
 • Accu boor-schroefmachine
 • Houtboor 3mm
 • Bitset voor schroefmachine
 • Twee oude kleine tegels of bakstenen per onderplaat (tip)

Stap 1: bepalen of de tuin afloopt

Maak de ruimte waar de afscheiding gaat komen vrij van planten en begroeiing over de gehele lengte en 30 centimeter breed.

Na het vrij maken van de werkruimte gaan we na of de tuin afloopt. Nagenoeg alle tuinen lopen enigszins op/af over de lengte waar de afscheiding geplaatst wordt. De afscheiding zal waterpas geplaatst worden waarbij de schutting zal verspringen in het geval de ondergrond niet gelijk genoeg loopt.

Hoeveel de tuin afloopt is te controleren met een slang-waterpas. Plaats de uiteinden aan de kanten waar de schutting geplaatst zal worden en controleer of er een hoogteverschil is door de uiteinden met water te vullen, naar boven toe aflopend. Markeer de hoogte van het water op palen welke aan de uiteinden in de grond komen.

In het geval van een aflopende tuin, waarbij er een hoogteverschil in de ondergrond zit van 5 centimeter of meer, laten we de schuttingdelen verspringen. Deze kunnen verspringen omdat de gleuven in de palen ruimte bieden voor het verspringen van de onderplaten.

Stap 2: plaatsen eerste palen

We starten met de eerste paal aan huiszijde. Graaf met de grondboor of schop een gat van 70 centimeter diep en laat de betonpaal 200 centimeter boven de grond uitkomen. Zet deze paal voor extra stevigheid vast met snelbeton, terwijl u de paal waterpas houdt.

We gaan nu door naar de paal aan het uiteinde van deze kant van de afscheiding. Let hierbij op dat de schutting bij een verschil van 5 centimeter of meer zal verspringen. Plaats de paal daarom bij een verschil van 5 centimeter of meer, ook hier 70 centimeter onder de grond. Bedraagt het verschil in hoogte minder dan 5 centimeter? Plaats de paal dan op dezelfde hoogte als de eerste paal (zoals eerder in stap 1 is vastgesteld). Let hierbij op dat de juiste paal gebruikt wordt; een beginpaal, hoekpaal of T-paal. Dit is te zien aan de inkepingen in de paal.

Plaats nu alle eindpalen of hoekpalen eerst volgens dezelfde methode.

Paal betonschutting

Schuttingdeel en onderplaat en tussenpalen

Stap 3: plaatsen tussenpalen, onderplaten en schuttingdelen

Meet de tussenruimte op en bepaal indien nodig welke schuttingdelen ingekort moeten worden. We werken naar deze kant toe en maken als laatste pas het deel welke op maat gemaakt zal worden.

Span een touw of metselkoord tussen de palen waar we gaan beginnen. Op deze manier kunnen we in één lijn werken.

Indien het nodig is dat de tussenpalen verspringen omdat de tuin op- of afloopt, bepaal dan of u dit doet in één of meerdere stappen. Plaats nu de eerste tussenpaal in de grond zoals in stap 2 omschreven.

Graaf op de plek waar de betonplaat tussen deze betonnen palen zal komen, een centimeter of 5 de grond uit. Voor extra stevigheid kunnen hier losse tegels of bakstenen aan de uiteinden geplaatst worden zodat de onderplaat minder kan verzakken. Plaats nu de onderplaat waterpas op de ondergrond of bakstenen en graaf de plaat aan de zijkanten weer in.

Bevestig nu het L-beslag in de voorgeboorde gaten van de palen.

Neem het schuttingdeel en plaats deze in het L-beslag. Boor de schuttingdelen voor en bevestig hierna de schuttingdelen aan het L-beslag.

Voer deze stappen uit voor alle resterende platen, behalve degene welke op maat gemaakt zullen worden. Indien er nog een plaat op maat gemaakt wordt, vervolg met de volgende stap. Zo niet, dan is de afscheiding nu compleet.

Stap 4: op maat maken schuttingdelen

Meet de resterende ruimte tussen de palen waar de schutting op maat gemaakt gaat worden op.

Tel bij deze tussenmaat 4 centimeter op en maak de betonnen onderplaat op deze maat met de steenzaag.

Maak de schutting zelf op maat zodat deze past tussen de resterende ruimte en monteer deze net zoals in stap 3 omschreven is, aan het L-beslag aan de palen.

Stap 5: Klaar, geniet van de hout-betonschutting!

De afscheiding staat! Het resultaat mag er wezen. Bent u tevreden en wilt u de resultaten met ons delen? We zien graag foto’s van gerealiseerde projecten. U kunt deze mailen naar info@hekwerktip.com. Geef ook even aan of we deze eventueel mogen gebruiken op onze site!