Schuttingen

Keuze soort schuttingen

Er bestaan verschillende typen schuttingen. Van de volledig houten schutting variant met houten palen tot de erg populaire hedendaagse hout-betonschutting variant waarbij de tuinschermen van hout zijn en deze gecombineerd worden met betonnen palen en platen.

Momenteel leveren we alleen hout-betonschuttingen of houten schuttingdelen. Montage verrichten we voor schuttingen niet.

Hout betonschutting tuin met zwembad

Douglas hout beton schuttingen aanzicht van voorkant

Verschil Douglas en Grenen hout

Door de verschillende typen hout zit er altijd wel een geschikte schutting bij. Het verschil tussen Douglas en Grenen hout is goed zichtbaar en leggen we hieronder uitgebreider uit. Beide soorten tuinschermen zijn samengesteld uit meerdere planken naast en achter elkaar. Dat zorgt voor veel privacy omdat er bijna geen doorkijk mogelijk is. Bij de twee varianten bestaat er de keus uit geïmpregneerde Grenen schuttingdelen of Douglas schuttingdelen. Grenen heeft hierbij een lichtere kleur, Douglas hout een wat donkerdere kleur. 

Douglas hout kenmerkt zich door de fraaie streeptekeningen in het hout en de wat donkerdere kleur. Het heeft van zichzelf een redelijk tot goede duurzaamheid en wordt hierom niet extra geïmpregneerd. We adviseren het hout wel te beitsen voor behoud van kleur en de levensduur. Douglas hout is een harde soort. Wanneer er bijvoorbeeld een deel op maat gezaagd moet worden, is het hierom ook iets lastiger op maat te maken.

Grenen hout is een zachtere soort hout, welke standaard wordt geïmpregneerd omdat anders schimmels vat krijgen op het hout. Door te impregneren verkrijgt het hout toch een lange levensduur. Dit type is eenvoudiger op maat te zagen omdat het zachter is.

Grenen hout beton schuttingen aanzicht van voorkant

Verschil hout of hout-beton schuttingen

Zoals de naam het al zegt, bestaat een houten schutting uit houten onderdelen. De palen voor de fundering zijn van hout en de houten panelen natuurlijk ook. Houten schuttingen zijn altijd 180cm hoog, omdat de panelen 180 centimeter breed zijn en 180 centimeter hoog.

Een hout beton-schutting is tegenwoordig een populaire tuinafscheiding. Waarom? Dat komt doordat de betonnen delen ervoor zorgen dat de houten panelen minder in contact komen met vocht. Met als gevolg dat systeem een langere levensduur heeft. Ook is de houten betonschutting erg stevig door het gebruik van beton – en de combinatie van beton met hout ziet er ook gewoon super uit. Hout-betonschuttingen zijn meestal 200cm hoog. De betonnen onderplaten liggen namelijk onder de schuttingdelen van 180cm hoog en daardoor wordt het geheel een stukje hoger.

Een natuurproduct gemaakt van hout

Wanneer er wordt gekozen voor hout, dan wordt er gekozen voor een natuurproduct. Het is goed om er rekening mee te houden dat hout unieke kenmerken heeft. Omdat het een natuurproduct is, zal hout onder invloed van weer en wind krimpen en uitzetten. Dit komt door het opnemen en opdrogen van water in het hout. Het gevolg hiervan is niet direct zichtbaar, maar hout kan op termijn scheurtjes vertonen of een licht andere vorm krijgen.

Verder zijn er afhankelijk van het gebruikte hout, meer of minder knoesten en vlammen aanwezig. Dit zijn de delen waar takken aan de boom groeide en het hout in de verdrukking is gekomen. In hout zit altijd wat hars, wat vooral in de drogere zomermaanden uit de knoesten zal komen. Bij geïmpregneerd hout kan deze harsvorming een geel/groene kleur krijgen wat op termijn vanzelf weer zal verdwijnen. De harsvorming zal vooral zichtbaar zijn in de eerste jaren na plaatsing, voor het materiaal zelf betekent dit echter niet dat de kwaliteit minder wordt.

 

Levensduur en onderhoud aan schutting

Schuttingen gaan in de praktijk 20 tot 30 jaar mee. De keuze bepaalt de uitstraling van de tuin voor de lange termijn. Hout is en blijft  een natuurlijk product, waarbij goed onderhoud in de loop der jaren de levensduur zal verlengen en de uitstraling kan beïnvloeden. Zonder onderhoud gaat een schutting minder lang mee. Beitsen van een schutting zorgt voor een langere levensduur door het hout te beschermen tegen vocht.

Het mooie bruine hout wordt altijd op den duur altijd “grijzer” door aantasting van zonlicht. Hierbij kan beits helpen om de oorspronkelijke kleur beter te behouden, maar een  verkleuring helemaal voorkomen doet het niet. Voor meer informatie over het onderhoud van de schutting, adviseren wij de tips voor onderhoud van houten schuttingen door te nemen.

Het plaatsen van een schutting

Het plaatsen kan zelf gedaan worden met de standaard meegeleverde montagematerialen. De benodigde schroeven, montagebeugels, schuttingpalen, schuttingpanelen en betonplaten worden meegeleverd bij het bestellen van een complete set van een hout betonschutting. Bij een 100% houten schutting, worden alle onderdelen benodigd voor de montage van de houten set geleverd. 

Maak altijd gebruik van snelbeton of betonmortel bij het plaatsen van een schutting, dit is namelijk nodig voor het stevig in de grond verankeren van palen. Beton wordt niet standaard meegeleverd.

Levering van een schutting aan huis

De bestelling wordt gratis aan huis geleverd vanaf €500,-. Bij de bezorging worden de onderdelen vanwege het volume en gewicht geleverd tot aan de voordeur. Op de dag van levering adviseren we om voldoende ruimte vrij te maken voor het huis.

Bij vragen staan wij voor u klaar

Voor het bepalen van het juiste type schutting of overige vragen staan wij natuurlijk klaar voor u. Neem bij vragen daarom gerust contact met ons op of lees onze veelgestelde vragen door.

Een grenen schutting inclusief palen heeft u al vanaf €41,- per strekkende meter. Een douglas schutting inclusief palen heeft u vanaf €52,- per strekkende meter.

Een volledig houten schutting gaat normaal 20 tot 25 jaar mee. Het beitsen en juist monteren kunnen de levensduur verlengen. Een hout-betonschutting gaat in de regel 25 tot 30 jaar mee doordat het gebruik maakt van betonnen palen welke in de grond staan en vocht minder vat heeft op de schuttingdelen. Maar, ook bij hout-betonschuttingen is beitsen van belang voor een lange levensduur.

Een schutting mag 200cm hoog zijn achter de voorgevelrooilijn. Informeer bij uw gemeente over mogelijke uitzonderingen op deze landelijke richtlijn.

Schuttingdelen worden aangeboden in een hoogte x breedte van 180 bij 180 centimeter. Bij houten schuttingen is de hoogte hierom 180cm.

Omdat hout-betonschuttingen een stuk boven de grond geplaatst omdat er een houten onderplaat onder zit, zijn deze minder vatbaar voor vocht uit de ondergrond. Deze komen wel richting de hoogte van 200 centimeter.

Het beitsen van een houten schutting wordt altijd aanbevolen om de levensduur te verlengen en de kleurechtheid langer te behouden. Het is in het geval van geïmpregneerd hout echter niet noodzakelijk maar kan de levensduur wel nadelig beïnvloeden.

Het funderen van de palen waaraan een houten schutting of hout-betonschutting gemonteerd zal worden, wordt aanbevolen. Het kost meer tijd, maar kan het op de lange termijn waard zijn. Er worden echter ook vaak schuttingen gemonteerd zonder fundering, welke tientallen jaren recht blijven staan. Verzakt de bodemsoort echt niet en is deze goed ingeklonken? Mogelijk kan het dan zonder. Het kan echter ook voorkomen dat in de loop der jaren grond gaat inklinken en een schutting naderhand kan verzakken.