Kiezen voor een hekwerk of schutting?

Voordelen en nadelen houten schuttingen

Er zitten voordelen en nadelen aan beide opties.

In het monteren van een hout-betonschutting gaat bijvoorbeeld aardig wat tijd gaan zitten. Vaak zal een schuttingdeel en betonplaat op maat nodig zijn, waar tijd in gaat zitten en apparatuur voor nodig is. Alle schuttingen zullen in de loop van de tijd wat gaan verkleuren naar een grijzere tint. Dat kan gedeeltelijk tegengehouden worden door het beitsen van een schutting, maar de kleur zal altijd gaan vervagen. Het beitsen van een schutting adviseren we afhankelijk van de beits, iedere 3 tot 8 jaar te doen. Een schutting gaat gemiddeld 20 tot 30 jaar mee, afhankelijk van het type hout en onderhoud. De investering in een hout-betonschutting ligt net wat hoger dan een schutting van hout, maar de betonvariant is ook duurzamer.Hout en beton schutting grijs

Voordelen en nadelen stalen hekwerken

Een stalen hekwerk zoals onderstaand dubbelstaafmat hekwerk is eenvoudiger te monteren en zal erg lang meegaan, zolang de coating om het staal heen, niet beschadigd. Hiervoor adviseren we een hekwerk met een lauw sopje 2 tot 3 keer per jaar schoon te maken om vuil en aanslag te verwijderen. Een stalen hekwerk kan 2 tot 3 keer langer mee gaan dan een (gedeeltelijk) houten afscheiding. Er is dus vaak jarenlang geen omkijken naar.

Bij een hekwerk zal er voor extra privacy eerder voor gekozen worden om iets door het hekwerk heen te plaatsen, omdat het een open structuur heeft. Denk aan het gebruik maken van klimop of het erdoorheen weven van een vlechtband. Het gebruiken van klimop zorgt voor een mooi groen effect, waarbij het ongeveer 2 jaar zal duren voordat het hekwerk helemaal dichtgroeit met een bladerdek.

Een hekwerk wat geplaatst wordt in de nabijheid van zee (binnen 25km), zal onder invloed van condens met hoge concentratie zout minder lang meegaan. Hierbij is het belangrijk het hekwerk vaker te reinigen om roestvorming zo lang mogelijk te voorkomen.

Dubbelstaafmat hekwerk speeltuin

Sfeer in de tuin

De keuze voor een enkelstaafmat hekwerk, dubbelstaafmat hekwerk, houten schutting of hout-betonschutting draagt bij aan de sfeer in de tuin. Waar een hekwerk afgewerkt kan worden met groenblijvende opties zoals klimop, wordt meestal voor de schutting gekozen voor de houten look. Maar; ook een schutting is bij te werken, door deze bijvoorbeeld te schilderen of ook hier met planten aan de slag te gaan.

Hedera op hekwerk afwerking

Overleg met de buren

Bij het kiezen voor een afscheiding tussen verschillende tuinen is het slim om in overleg met de buren te besluiten wat het gaat worden. In de meeste gevallen wordt een erfafscheiding namelijk samen gekocht met de buren voor het deel waar de afscheiding vanaf beide kanten te zien zal zijn.

Komt het niet tot een gezamenlijke erfafscheiding? Tip: plaats de afscheiding dan net op eigen terrein. Zo blijft u de eigenaar hiervan.

Wordt de afscheiding nét op de erfgrens gezet? Dan bent u met de buren samen eigenaar van deze nieuwe erfafscheiding. We adviseren dan altijd samen te kopen. Wanneer u in goed overleg met de huidige buren beslist om toch het volledige bedrag te betalen, kan het gedoe opleveren met nieuwe buren.

Montage tijd en advies

Voor het monteren adviseren we altijd met 2 personen van start te gaan. Hierin zit geen verschil tussen de verschillende opties. Het monteren van een hout-betonschutting zal het meeste tijd kosten, hierna dat van een schutting. Een stalen hekwerk is het snelst te plaatsen.

Meestal zullen er een paar laatste delen op maat gemaakt moeten worden. Bij schuttingen houdt dat in dat de houten schuttingpanelen ingekort moeten worden, dit kan lastig zijn. Bij een hout-betonschutting zal dan ook de betonnen onderplaat ingekort moeten worden. Bij een stalen hekwerk kan een stalen mat met een ijzerzaag ingekort worden – en moet met zinkspray bijgewerkt worden.

Bij Hekwerktip worden alle complete sets inclusief een montagehandleiding geleverd. Ook zijn online handleidingen te lezen voor het plaatsen van een stalen hekwerk, houten schutting, hout-betonschutting of een poort.

Spade in zand