Monteren hekwerk, dubbelstaafmat of enkelstaafmat

Het monteren van een enkelstaaf of dubbelstaaf hekwerk verloopt op een vergelijkbare manier. De bevestigingsclips verschillen hierbij wel per type. Er bestaan tal van technieken om een hekwerk te monteren, maar wij adviseren onderstaand stappenplan te volgen voor een net en snel resultaat om zelf thuis een hekwerk te plaatsen. Hieronder nemen we de montage stap voor stap door.

Wordt er ook een poort gemonteerd als onderdeel van het hekwerk? Bekijk dan eerst de montagestappen voor het plaatsen van een poort.

Dubbelstaafmat hekwerk geplaatst in tuin

Voorbereiding: benodigde materialen monteren hekwerk

Een goede voorbereiding is het halve werk en kan veel tijd schelen. We adviseren hierom om gebruik te maken van de volgende materialen voor een soepel montageproces. De materialen omschreven met (tip) adviseren we te gebruiken, maar zijn niet noodzakelijk. We adviseren altijd iemand te vragen ter ondersteuning bij het monteren van het hekwerk.

  • Een set enkelstaaf– of dubbelstaafmat hekwerk
  • 1x zak 25kg snel beton per paal (tip)
  • Een schop
  • Een grondboor (tip)
  • Een slang-waterpas (tip)
  • Een metselkoord (bij voorkeur) of een touw, in de lengte van het hekwerk +1 meter
  • Een rolmaat
  • Een aantal stokken hout, circa 40cm hoog
  • Een stift of potlood
  • Een waterpas
  • Een ijzerzaag of slijptol (bij op maat maken hekwerk)
  • Zinkspray (bij op maat maken hekwerk)

Stap 1: ruimte vrijmaken en bepalen of de tuin afloopt

Het spreekt voor zichzelf, maar zorg er eerst voor dat de tuin vrij is van obstakels en egaal gemaakt is waar het hek gaat komen. Denk hierbij dus ook aan (niet zichtbare) dikke wortels van planten, gazon, tegels etc. Dit kan het beste weggehaald zijn voordat het werk begint. Let er ook op dat er vaak ondergronds nog wat puinresten kunnen zitten van bijvoorbeeld een oud terras of schutting.

Tuinen lopen regelmatig af. Een hekwerk plaatsen we echter altijd horizontaal. Dat houdt in dat een hekwerk kan verspringen (zie de afbeelding, hier verspringt het hekwerk 20 centimeter) of bij een erg kleine afloop van de tuin rechtdoor kan lopen omdat het niet de moeite is deze te laten verspringen en er zo optisch beter uit ziet. We adviseren bij een afloop per zijde vanaf zo’n 20 centimeter, een dubbelstaafmat hekwerk te laten verspringen. Laat dit hekwerk verspringen in veelvoud van 20 centimeter. Dit zal dan verspringen per opening van de dubbelstaafmat en komt netjes uit. Bij een enkelstaafmat hekwerk kan je ook minder verspringen, deze maak je namelijk anders vast.

Wat zeker niet gedaan mag worden is het hekwerk schuin laten lopen om ervoor te zorgen dat deze niet hoeft te verspringen! Dat zou ervoor zorgen dat het hele hekwerk inclusief palen niet waterpas gezet kan worden.

Of een tuin afloopt, is te achterhalen door het gebruik te maken van een slang-waterpas. Buig de slang aan beide uiteinden naar boven, vul de slang met water en ga na of en hoeveel de tuin afloopt. Een andere optie is om een metselkoord of touw te spannen op de twee uiteinden en met een waterpas na te gaan of deze recht hangt, al is dit minder accuraat. Markeer de punten welke op hetzelfde punt staan aan beide kanten op bijvoorbeeld de muur, of stuk hout. Herhaal dit voor alle zijdes waar het hekwerk gaat komen.

Hekwerk verspringen met 20 centimeterVerspringen van hekwerk bij aflopende tuin

Metselkoord gespannen

Stap 2: spannen van metselkoord of touw

We beginnen de montage met het plaatsen van een paal aan de uiteinden. Graaf de gaten aan de uiteindes met een grondboor (tip) of schop wanneer er gewerkt gaat worden met snel beton. Wij adviseren de palen altijd vast te zetten met snel beton en deze niet alleen maar in te slaan in de grond.

Graaf de gaten circa 50 centimeter diep en minimaal 30×30 centimeter, maar niet wijder dan 40×40 centimeter. Plaats de palen met behulp van een waterpas kaarsrecht in de gaten en duw deze net iets in de grond tot de palen 55 centimeter onder de oppervlakte staan.

We gaan nu de eerste twee palen aan de uiteinden vastzetten. Laat straks een paar centimeter over onder het maaiveld, zodat hier nog wat grond met beplanting overheen kan. Laat nu iemand de palen waterpas en kaarsrecht vasthouden, terwijl de ander de gaten opvult met het snel beton wat volgens de instructies wordt gemengd met de juiste hoeveelheid water. Loopt uw tuin af? Dan staat de ene paal straks dus iets lager dan de ander, maar nog steeds 55 centimeter in de grond.

Span, zodra deze palen stevig vast staan, het metselkoord of een touw tussen de palen. Span dit touw op het hoogste punt van de laagst staande paal en bind deze waterpas tot aan de andere paal. Het spannen kan waterpas gedaan worden door het touw op dezelfde hoogte boven het in de vorige stap gemarkeerde punt, vast te zetten.

Stap 3: plaatsen matten en overige palen

Leg eventueel de matten en palen in de tuin uit. Dat is handig om te meten waar de palen dienen te komen. Lijn de gaten uit onder het gespannen touw en graaf de gaten net zoals in de vorige stap, waarbij het mogelijk is dat op het einde een staafmat op maat gemaakt dient te worden omdat de totale afstand net niet helemaal uitkomt. Kies naar eigen wens aan welke kant deze staafmat zal komen, maar maak deze nu nog niet op maat.

Plaats de eerste paal aan de kant waar de eerste hele staafmat zal komen. Plaats deze waterpas, 55 centimeter onder het maaiveld met snel beton, uitgelijnd in één rechte lijn met het gespannen touw. Zorg ervoor dat de paal waterpas vastgezet wordt.

Loopt de tuin af? Dan zal deze paal net wat lager (of hoger) staan dan de andere paal. Loopt de tuin niet af? Dan staat deze paal dus exact op dezelfde hoogte als de andere palen.

Monteer zodra de paal stevig staat, de eerste staafmat tussen de palen. Houd hierbij de waterpas lijn aan van het gespannen touw zodat alle palen in een rechte lijn staan. Het kan zijn dat het snel beton nog niet helemaal gesetteld is en het nodig is om het hekwerk te ondersteunen met bijvoorbeeld een houten balkje.

Herhaal het plaatsen van een paal, mat, paal, mat etc. tot de laatste mat bereikt wordt.

Montage van paal in snelbeton

 Stap 4: op maat maken van laatste staafmat

In de meeste gevallen komt de laatste staafmat niet helemaal goed uit. Wanneer dit het geval is, meet dan af hoeveel van de staafmat ingekort dient te worden en zaag de staafmat hierop verticaal netjes af met een ijzerzaag of slijptol. Spray de ingekorte delen in met zinkspray en/of Hammerite, om toekomstige roestvorming te voorkomen.

Herhaal stap 2 t/m 4 voor alle kanten waar u het hekwerk gaat monteren.

Stap 5: geniet van het nieuw geplaatste hekwerk!

Niet onbelangrijk: geniet van het nieuwe hekwerk! Het was waarschijnlijk even een flinke klus, maar het resultaat mag er wezen. Wij ontvangen graag foto’s van gerealiseerde hekwerken, stuur ons gerust een mail op info@hekwerktip.com (en vermeld ook even of we deze eventueel mogen gebruiken op onze site).

Deze instructies zijn met de grootst mogelijk zorg samengesteld, er kunnen echter geen rechten worden ontleend aan de volledigheid of juistheid van deze instructies.

Hekwerk industrieterein afgerond
Hekwerk groen naast rivier

Hekwerk verder afwerken

U kunt er voor kiezen om uw hekwerk verder af te werken. Lees meer over het afwerken van een hekwerk.