Afwerking hekwerk

Veel mensen kiezen voor een afwerking van het hekwerk.  Op het moment dat een hekwerk geplaatst is, blijft een doorkijk natuurlijk mogelijk. Maar er zijn verschillende manieren om de privacy te behouden. 

Afwerken hekwerk met vlechtband

Een veel gebruikte manier om een hekwerk af te werken is met behulp van een vlechtband. Vlechtband is beschikbaar in dezelfde kleur als het hekwerk en vooral geschikt voor de dubbelmaatstaf variant en iets minder geschikt voor de enkelstaafmat variant. Bij enkelstaafmat hekwerk kan vlechtband namelijk niet gebruikt worden bij de geknikte delen en blijft er een kleine doorkijk mogelijk. Bij het 6/5/6 dubbelstaafmat type kan er door iedere opening vlechtband verwerkt worden.

Vlechtband door hekwerk heen kleur antraciet
Vlechtband door hekwerk heen kleur groen

Afwerken hekwerk met klimop

Een veelgebruikte methode om de doorkijk te verminderen is door gebruik te maken van klimop planten. De meest gebruikte klimop is de Hedera. De hoeveelheid planten per strekkende meter bepaalt hoe snel er een mooie groenblijvende haag staat. We adviseren hierbij 4-5 planten per strekkende meter te gebruiken. Binnen een jaar of 2-3 staat er op deze manier een privacybeschermende afscheiding welke natuurlijk ook bijgehouden moet worden.

Een nadeel van het gebruiken van klimop is dat deze het hekwerk zelf aan kan tasten. De haag groeit en kan op den duur de coating van het hekwerk negatief beïnvloeden of zelfs het hekwerk vervormen. Mocht het plan zijn om het hekwerk helemaal dicht te laten groeien, zal dit echter niet opvallen.

Hedera op hekwerk afwerking
Hekwerk met klimop

Afwerken hekwerk met plantenhaag

Een andere optie om extra privacy te bieden is om een plantenhaag toe te voegen aan een kant van de omheining. Hier zijn verschillende opties voor, denk aan beukenhagen, coniferen, de laurier en ga zo maar door. Kies voor een struik welke groenblijvend is voor meer privacy gedurende het hele jaar, of eentje die met het jaargetijde haar blad zal verliezen en bruiner zal worden. Weet dat een haag regelmatig bijgehouden moet worden, hier gaat ieder jaar wat werk in zitten.

Haag naast hekwerk