Hekwerk

Een solide hekwerk is geschikt als afscheiding van tuin of bedrijfsperceel. De meest bekende soort is het dubbelstaafmat hekwerk. Stel zelf een complete set in de gewenste kleur en hoogtemaat samen via een van de producten hieronder. Neem bij vragen contact op. Bekijk ook eens de montagehandleiding online.

Zaterdaglevering hekwerken mogelijk

Zónder meerprijs!

Gratis verzendkosten op levering stalen hekwerken

Binnen 3-7 werkdagen (vanaf €500,-)

Lage prijzen, kwaliteitsproducten

Dubbelstaafmat hekwerk oprit voorbeeld

Showing 13–14 of 14 results

Hoek van hekwerk aan paal close-up

Op zoek naar een solide hekwerk met weinig onderhoud? Een manier om maximaal de ruimte te benutten in de tuin? Dan is een stalen hekwerk een goede keuze. Hekwerken nemen namelijk een stuk minder ruimte in beslag dan planthagen en ook is dit type afrastering onderhoudsarm.

Hekwerk als complete set

Bij Hekwerktip wordt het hekwerk welke als complete set besteld wordt, ook volledig geleverd. Dat houdt in dat de benodigde bevestigingsmaterialen zoals montagebeugels en schroeven meegeleverd zijn. Hiernaast adviseren we voor de fundering snel beton te gebruiken om wegzakken van de omheining te voorkomen. Dit zit niet inbegrepen in het pakket. Voor het monteren adviseren we extra hulpmiddelen te gebruiken. Lees hierover meer bij de montagetips.

Soorten hekwerken

De aangeboden en meest gebruikte hekwerken in Nederland en België staan bekend als het dubbelstaafmat hekwerk of enkelstaafmat hekwerk. Bij beide soorten worden stalen staven aan elkaar gelast om een hele mat te maken. Deze zijn altijd verzinkt om het staal te beschermen tegen roestvorming en worden gecoat in een specifieke kleur. De coating zorgt voor een extra laag aan bescherming en een lange levensduur.

Dubbelstaafmat hekwerk

De dubbelstaafmat variant bestaat uit twee 6 millimeter dikke massieve stalen draden aan de buitenzijden. Aan de binnenkant zit een 5 millimeter draad. De tussenruimte is 20 centimeter in de hoogte en 5 centimeter in de breedte. Op het gebied van stevigheid is dit door de extra sterke constructie perfect geschikt als tuinomheining.

Dubbelstaafmat hekwerk close-up

Enkelstaafmat hekwerk close-up

Enkelstaafmat hekwerk

Daarnaast is er het type enkelstaafmat. Dit type bestaat uit verticale en horizontale stalen staven van 5 millimeter dikte. Deze zijn gebogen op meerdere plekken voor extra stevigheid. De enkelstaafmatten worden vaker gebruikt als afscheiding tussen buren, voor voortuinen, of wanneer stevigheid iets minder van belang is zoals een hondenren.

Weinig onderhoud

Voor wie weinig zin in onderhoud heeft, is een hekwerk van staal ideaal. In tegenstelling tot hout is het namelijk een stuk vriendelijker wanneer het gaat om onderhoud. 

Hout moet namelijk om de paar jaar een beitslaag krijgen om niet grauw en grijs te worden. Vaak wordt dit overgeslagen en dat komt de levensduur niet ten goede. Een hekwerk daarentegen behoudt z’n kleur vele jaren zonder aanzienlijke verkleuring.

Wat vanwege de aanwezig coating wel belangrijk is, is om het hekwerk een paar keer per jaar te ontdoen van vuil. In de lucht, voornamelijk aan de zee, zitten stoffen die een coating aantasten. Daarnaast hebben mos en algen meer kans om te groeien op opgehoopt vuil. Maak hierom een hekwerk in drukke steden en nabij de zee (<25km) vijf keer per jaar schoon. Voor andere locaties volstaat drie keer per jaar schoonmaken. Zo gaat het hekwerk langer mee, behoud het langer zijn kleur en voorkomt u zo lang mogelijk roestvorming.

Hekwerk afwerking

Een hekwerk heeft van zichzelf een doorkijk. Veel mensen kiezen er hierom ook voor om een hekwerk af te werken om de doorkijk te beperken.

Dit wordt vaak gedaan door gebruik te maken van een vlechtband. Een vlechtband bestaat uit een flexibel kunststof welke door het hekwerk heen gewoven wordt. Vlechtband is beschikbaar in een kleur die overeenkomt met die van de coating van het hekwerk. Een vlechtband belemmert het zicht dan van buitenaf direct. 

Een andere manier om hekwerk mee af te werken is met klimop. De meest gebruikte plant hiervoor is de Hedera. Na ongeveer 2 jaar vormen deze planten op een natuurlijke manier veel privacy. Hedera kan ook gebruikt worden in combinatie met vlechtband in de bovenste paar rijen – totdat de plant voldoende hoog aangroeit. Op deze manier ontstaat een mooie groene tuinafscheiding welke de tuin beschermt tegen inkijk van buitenaf. Klimop blijft natuurlijk ieder jaar groeien, dus een snoeibeurt is zo nu en dan nodig.

Hoogte hekwerk

Voor gebruik in voor- of achtertuin zijn er verschillende hoogtematen beschikbaar. De hoogte is iets om goed over na te denken. Behoefte aan meer privacy? Ga dan voor een hogere afscheiding, zoals die van 2 meter. Meer behoefte aan een “open tuin” met meer zoninval? Misschien is een hoogte van 1,8 meter dan beter. De meeste hekwerken en schuttingen tussen tuinen van buren in worden op een hoogte van 1,80 geplaatst. Bij de erfafscheiding van tuinen tot de openbare grond staat vaker de maximaal toegestane hoogte van 2 meter. Dat biedt meer privacy en bescherming.

De hoogte is afhankelijk van een persoonlijke voorkeur, maar er is ook regelgeving vanuit de overheid. Zo mag een vaste erfafscheiding in Nederland achter een huis, dus in de achtertuin, niet hoger zijn dan 2 meter. Aan de voorzijde van een huis geldt een maximumhoogte van 1 meter. Maar: er gelden per gemeente soms andere regels, bekijk daarom vooraf bij de gemeente wat deze regels zijn. Neem bij een monumentaal pand altijd contact op met de gemeente.

Monteren hekwerk

Het monteren van een hekwerk is vanwege het eenvoudige ophangsysteem een fluitje van een cent. 

Aan de basis staat het plaatsen van de palen. De palen komen in een rechte lijn, waterpas, op dezelfde hoogte en dezelfde afstand van elkaar. De matten worden opgehangen aan de palen met behulp van de meegeleverde ophangpunten en/of beugels. Doordat de ophangpunten op iedere paal op dezelfde hoogte zitten – loopt het hekwerk door in een rechte lijn wanneer de palen goed staan. Bij het aflopen van een tuin verspringen de palen op een punt, per 20 centimeter naar boven of beneden. De matten blijven dan op een horizontale lijn hangen.

Lees voor een volledig stappenplan de meegeleverde handleiding 

Vragen of advies?

Bij vragen en advies staan wij voor u klaar. Neem gerust contact met ons op, of lees onze veelgestelde vragen door.

De meest gestelde vragen over hekwerk

De kostprijs van een hekwerk is afhankelijk van de hoogte. Laten we uitgaan van een gebruikelijke hoogte van 180 centimeter. Het stevigere dubbelstaafmat type kost dan ongeveer €51,- per strekkende meter. In het geval van de enkelstaaf kost het per meter nog net geen €49,-.

Een stalen hek is een voordeligere optie dan een houten of hout-beton schutting. Op de langere termijn zal een hekwerk van staal ook langer mee gaan. Een schutting wordt daarom vaker gekozen vanwege de uitstraling.

Er zijn meerdere redenen waarom men kiest voor een hek van staal. Dit kan zijn vanwege de gunstige prijs ten opzichte van houten schuttingen. Of het onderhoud wat er nagenoeg niet is, het strakke uiterlijk of de mogelijkheden om planten er doorheen te laten groeien voor een mooie groene afwerking.

De enkelstaaf variant heeft als kenmerk dat deze iets lichter is, doordat er minder staal in verwerkt wordt. In situaties tussen woningen in of bijvoorbeeld als hondenren volstaat deze uitstekend. In België wordt deze variant iets meer gebruikt dan in Nederland.

De dubbelstaaf variant is van een wat zwaardere kwaliteit en meer solide. Deze is daarentegen ook wat kostbaarder in aanschaf.

Er is dus geen betere keuze, dit is aan u om te beslissen en afhankelijk waar de afrastering voor zal dienen.